Hyvä lähtökohta sukututkimuksen aloittamiselle on haastatella omia vanhempia ja isovanhempia. Heidän tiedot ovat arvokkaita ja kannattaa kerätä talteen kun se vielä on mahdollista. Sukututkimus ei ole vain nimien ja päivämäärien keräämistä. Tarkoitus on kerätä monipuolisesti tietoa siitä, miten esivanhempasi ovat eläneet. Kirjaa siis ylös kaikki kiinnostavat tiedot, joita vanhemmillasi ja isovanhemmillasi on. Vanhat kuvat ovat erityisen arvokkaita, jos jossakin vaiheessa kirjoitat suvustasi sukukirjaa tai muuta selvitystä.

Sukulaisilta saamasi tiedot voivat olla rahallisestikin arvokkaita, koska alle 120-vuotta vanhoja henkilötietoja ei luvatta saa julkaista vapaasti. Toki monia sukukirjoja on saatavissa, joista sukuasi voi löytyä, mutta usein joudut pyytämään sukuselvitystä seurakuntien arkistoista, mikä on maksullista. Suomen Sukututkimusseuralla on video siitä, miten tilaat sukuselvityksen seurakunnalta ja mitä se maksaa.

Kun saat hankittua vanhempiesi, isovanhempiesi ja ehkä myös isovanhempiesi vanhempien tiedot (syntymäpaikka, syntymäaika, mahdolliset kuolintiedot), onkin jatko jo sitten helpompaa. Lisää tietoja löydätkin jo netistä. Ohjeita siitä, miten löydät esivanhempiesi tietoja on sivulla Kuka, missä, milloin.