Digitaaliarkiston poistuttua käytöstä Kansallisarkiston digitoitujen kirkonkirjojen ja muun sukututkimusmateriaalin löytäminen vaikeutui koska Uusi Astia -palvelun käyttö vaatii täsmällisten hakusanojen käyttämistä. Myös monet digitaaliarkistossa olleet hakemistot, jotka helpottivat palvelun käyttöä, eivät ole ainakaan vielä käytössä.

Digihakemisto on palvelu, johon vapaaehtoisvoimin on tehty hakemistoja sukututkimustietojen löytämiseksi. Digihakemistossa tapahtui merkittäviä muutoksia Kansallisarkiston siirtyessä Uusi Astia -palveluun, koska se käytti Digitaaliarkiston materiaalia. Sivusto siirtyi muutosten jälkeen Suomen sukututkimusseuran palvelimelle ja on nyt osoitteessa: https://digihakemisto.net/

Seurakuntien arkistot

Digihakemistoa voi käyttää samalla tavalla hakusanojen avulla kuin Uusi Astia -palvelua. Halutessasi katsoa tietyn seurakunnan arkiston tietoja voit kirjoittaa hakukenttään seurakunnan arkiston nimen, esim. Iin seurakunnan arkisto (tai tähtimerkeillä lyhennettynä (Iin seurak* ark*). Digihakemistossa on kuitenkin pikahakunäppäin Seurakunnat, jolla saat luettelon seurakuntien arkistoista, ja voit valita seurakunnan luettelosta.

Seurakunnat

Useiden seurakuntien arkistot on jaettu osiin ja seurakunnan arkiston linkin jälkeen on kirkonkirjojen löytämiseksi valittava Väestörekisteriarkisto:

Väestörekisteri

Linkistä Väestörekisteriarkisto saadaan luettelo seurakunnan kirkonkirjoista:

Iin seurakunnan kirkonkirjat

Kirkonkirjojen tarkastelu sujuu tämän jälkeen lähes samoin kuin aikaisemmassa Digihakemistossa.

Henkikirjat

Autonomian ja itsenäisyyden ajan henkikirjat löytyvät Digihakemistosta käyttämällä pikavalintaa Henkikirjat. Sen jälkeen valitaan lääni, jossa tutkittava pitäjä ja kylä sijaitsevat.

Läänien henkikirjat

Seuraavaksi klikataan linkkiä henkikirjat;

Henkikirjat

Tällöin saadaan luettelo henkikirjoista ja hakemisto auttaa halutun vuoden henkikirjan löytämisessä. On hyvä tietää mihin kihlakuntaan tutkittava pitäjä kuului kyseisenä ajankohtana.

Oulun läänin henkikirjat

Ruotsinvallan ajan henkikirjat on sijoitettu arkistoon läänintilit, joka sisältää myös muita tilikirjoja. Joinakin vuosina erillistä henkikirjaa ei ole vaan henkikirja (Mantalslängd) löytyy muiden tilikirjojen joukosta.

Pikavalintanäppäin Voudin- ja läänintilit antaa luettelon läänintileistä samoin kuin voutikuntien tileistä:

Läänien tilejä

Luettelosta valitaan lääni ja seuraavaksi linkki Asiakirjat:

Pohjanmaan läänin tilejä

Avautuvasta luettelo sisältää henkikirjojen lisäksi erilaisia tilikirjoja ja maakirjoja. Luettelosta voi vuosiluvun perusteella etsiä halutun vuoden henkikirjan. Ellei kyseiselle vuodelle löydy henkikirjaa, joutuu sitä etsimään läänin tilikirjoista tai tositekirjoista. Useissa henkikirjoissa on hakemisto, jonka avulla pystyy paikallistamaan missä kohtaa henkikirjaa tutkittavana olevan pitäjän henkikirjatiedot ovat. Kaikki henkikirjat eivät välttämättä vielä sisällä hakemistoa tai hakemisto on epätäydellinen.

Muut digitoidut materiaalit

Kansallisarkistossa on valtavat määrät digitoituja aineistoja. Digihakemisto helpottaa ainakin joidenkin materiaalien löytämistä. Pikahakunäppäimillä pääsee Seurakuntien arkistojen, henkikirjojen ja läänintilien lisäksi seuraaviin aineistoihin:

Pikahakunäppäin Aineisto
TuomiokirjatTuomiokuntien arkistot ja renovoidut tuomiokirjat
TuomiokirjakortistotTuomiokirjakortistojen sisältö
RaastuvanoikeudetKaupunkien raastuvanoikeuksien arkistot ja renovoidut tuomiokirjat
ValtiorikosoikeudetValtiorikosoikeuden akteja
AmmattikunnatEri ammattikuntien arkistojen aineistoja
KartatRunsaasti erilaisia digitoituja karttoja
PiirustuksetRakennusten ym. kohteiden piirustuksia
Suomen asutuksen yleisluettelo SAYJalmari Finnen keräämä luettelo maaseutupaikkakuntien taloista ja niiden asukkaista.
Tilastollisen päätoimiston luettelot kuolleistaTietoja kuolleista vuosilta 1936 – 1965
Kaatuneiden kantakortitSodassa kaatuneiden henkilöiden kantakorttitiedot
SotapäiväkirjatTalvisodan, jatkosodan ja Lapinsodan sotapäiväkirjoja
KELA:n kortistotKansaneläkelaitoksen kuolleiden henkilöiden kortistoja

Digihakemiston avulla on löydettävissä paljon erilaisia dokumenttejä. Osa hakemistoissa mainituista dokumenteistä on kuitenkin vielä digitoimatta ja osa voi olla käyttörajoitettuja, jolloin niihin pääsee vain käyttöluvalla Kansallisarkiston toimipisteessä. Kerron lisää henkikirjoista myöhemmin ilmestyvässä blokikirjoituksessa.