Kansallisarkisto siirtyi 31.3.2022 uuteen verkkopalveluun Uusi Astia, joka korvaa pitkään käytössä olleen Digitaaliarkiston. Uusi palvelu etsii hakuehtojen perusteella Kansallisarkiston kokoelmista hakuehtoja vastaavat tallenteet ja näyttää myös sellaiset dokumentit, jotka ovat arkistossa paperisina tallenteina. Hakua voi rajata digitaalisiin tallenteisiin, mutta siitä huolimatta hakutuloksena voi olla satoja hakuehdot täyttäviä dokumentteja ellei käytä oikeita hakusanoja. Niiden joukosta voi olla vaikea löytää haluttuja dokumentteja.

Kansallisarkisto Hämeenlinnassa.
Kansallisarkisto, Hämeenlinna (kuva Kansallisarkisto)

Mitä kirkonkirjoja seurakunnasta on tallennettu?

Ainakaan toistaiseksi Uudessa astiassa ei ole saatavissa listaa Kansallisarkiston digitoiduista seurakuntien arkistoista, jotta sukututkija voisi nähdä onko keseisen seurakunna rippikirjoja saatavilla ja onko paikkakunnalla esim. suomenkielinen ja ruotsinkielinen seurakunta. Oheisessa listassa on Kansallisarkiston digitaaliarkiston seurakuntien nimilista, josta voi etsiä seurakunnan arkiston nimen. On muistettava, että ruotsinkielisten paikakuntien nimi on ruotsinkielellä ja sitä täytyy käyttää haussa.

PDF Loading...

Uuden astian hakusivu on sivulla Hae ja selaa aineistoja. Haussa voi ja usein kannattaakin käyttää tähtimerkillä (*) lyhennettyjä sanoja. Esimerkiksi jos etsit Sääksmäen seurakunnan kirkonkirjoja, luettelosta havaitset, että sääksmäen kirkonkirjat ovat arkistossa nimellä Sääksmäen seurakunnan arkisto. Voit kirjoittaa hakuehdoksi koko arkiston nimen tai esim. Sääksm* seurak* ark*.

Uusi Astia hakuehdot.

Hakuehtoa vastaavia tuloksia löytyy 243 kpl. Seurakuntien arkistosta on arkistokuvaus, joka on varustettu kolmen mapin kuvakkeella:

Sääksmäen seurakunnan arkiston arkistokuvaus

Klikkaamalla Avaa tiedot saat luettelon seurakunnan kirkonkirjoista:

Arkiston sarjat

Tässä tapauksessa arkisto on jaettu kolmeen sarjaan. Sukututkijaa kiinnostavat dokumentit ovat yleensä Väestörekisteriarkistossa (ruotsinkielisillä paikkakunnilla Befolkningsregisterarkivet). Klikkaamalla Väestörekisteriarkisto-linkkiä saat luettelon seurakunnan kirkonkirjoista.

Sääksmäen seurakunnan arkiston kirkonkirjat.

Klikkaamalla sarjaa 1 A Pääkirjat saat luettelon arkiston rippikirjoista.

Sääksmäen seurakunnan arkiston rippikirjat.

Rippikirjat on edelleen jaoteltu eri ajanjaksojen kirjoihin:

Sääksmäen seurakunnan arkiston rippikirjaluettelo.

Näistä linkeistä pääsisi tarkastelemaan halutun rippikirjan sisältöä. Samoin voi tarkastella saatavissa olevia muita kirkonkirjoja. On kuitenkin helpompikin tapa löytää haluttu kirkonkirja. Se esitetään jäljempänä.

Kun seurakunnan arkisto on jaettu osiin, niistä on hakutuloksissa omat kuvakkeet, joissa on yksi mappi. Hakutuloksesta Väestörekisteriarkisto pääse suoraan väestörekisteriarkiston sisältöön.

Sääksmäen seurakunnan arkiston Väestörekisteriarkisto.

Osassa seurakuntia tällaista jaottelua ei ole. Tällöin kirkonkirjoihin pääsee seurakunnan arkiston kuvakkeesta.

Miten löydän rippikirjat

Etsittäessä tietyn seurakunnan rippikirjoja kannattaa hakuehtoihin lisätä sana rippikirj*. Tähtimerkillä lyhennettynä hakuun tulevat myös hakutulokset, joissa sana on monikossa tai taivutettuna (rippikirjat, rippikirjoja). Jos kiinnostavat esimerkiksi vain 1800-luvun rippikirjat kannatta käyttää aikarajausta:

Sääksmäen seurakunnan arkiston rippikirjahaku.

Lopputuloksena on 14 hakutulosta. Koska vain digitoidut kirkonkirjat kiinnostavat, kannattaa haku rajata vain digitoituihin aineistoihin:

Rajaus vain digitaalisiin aineistoihin.

Tämän jälkeen hakutuloksia on 11. Kukin rajatun ajanjakson rippikirjoista on hakutuloksissa omana kuvana ja rippikirjan sivuja pääsee tarkastelemaan painikkeesta Tarkastele digitaalisena:

Sääksmäen seurakunnan arkiston rippikirja 1804-1809.

Valitettavasti ainakaan vielä rippikirjojen sivuihin ei ole hakemistoa, vaikka Digitaaliarkistossa sellainen oli. Kansallisarkisto lupaa, että hakemistot ovat tulossa myöhemmin.

Ruotsinkielisten paikkakuntien osalta on vaihtelua siinä, onko kirkonkirjojen nimet ruostinkielellä vai suomenkielellä. Esimerkiksi Ahvenanmaan seurakuntien nimet ovat ruotsinkielellä (esim. Hammarlands församlings arkiv),mutta arkiston sarjojen ja kirkonkirjojen nimet suomenkielellä. Sama koskee myös joitakin muita seurakuntia kuten Arkiv av Viborgs stads svenska församling. Mannersuomen ruotsinkielisissä seurakunnnissa sekä seurakunnan nimi että kirkonkirjojen nimi on ruotsinkielellä. Jos haetaan Vöyrin seurakunnan rippikirjoja on hakusana Vörå församlings arkiv kommunionb* (kommunionbok, kommunionböcker).

Hakutuloksen selaaminen

Esimerkiksi Sääksmäen seurakunnan vuosien 1804-1809 rippikirjan sivuja pääse selaamaan painikkeesta Tarkastele digitaalisena. Avautuvasta valikosta voi valita kuvan, josta kirjan tarkastelun aloittaa klikkaamalla kuvan avauspainiketta:

Sääksmäen seurakunnan arkiston rippikirjojen hakutulos.

Kuva avautuu ikkunaan, jossa sitä voi suurentaa pienentää tai kiertää. Myös kuvan zoomaus hiiren vieritysrullalla toimii. Kuvan voi tallentaa omalle koneelle tai tulostaa. Kirkonkirjan kuvia voi selata nopeasti kuvan alareunan liukupalkilla tai kuvissa voi siirtyä yhden tai kymmenen kuvaa eteen tai taaksepäin tai voi siirtyä haluttuun kuvaan antamalla kuvan numeron. Oikeassa yläkulmassa olevasta Ohje-linkistä saa ohjeita.

Hakutuloksen selaaminen Uudessa Astiassa.

Muiden kirkonkirjojen etsiminen

Muut kirkonkirjat löytyvät Uudesta Astiasta samalla tavoin kuin rippikirjat. Seurakunnan arkiston nimen lisäksi käytetään hakusanana kirkonkirjan nimeä tai sen osaa. Mannersuomen ruotsinkielisten seurakuntien tietoja etsiessä tulee sekä seurakunnan, nimi että kirkonkirjan hakusana olla ruotsinkielellä. Ahvenanmaan seurakuntien tietoja etsittäessä seurakunnan nimi on ruotsinkielellä, mutta kirkonkirjan hakusana suomenkielellä. Taulukossa on ehdotuksia kirkonkirjojen etsinnässä käytettävistä suomenkielisistä ja ruotsinkielisistä hakusanoista.

KirjaHakusana
Rippikirja
Kommunion bok
rippik*
kommuni*
Lastenkirja
Barnabok
lastenk*
barn*
Syntyneiden ja kastettujen luettelot
Längder över födda och döpta
syntyn*
föd*
Muuttaneiden luettelot
Längder över in- och utflyttade
muuttan*
*flyt*
(Kuulutettujen ja) vihittyjen luettelot
Lysnings- och vigsellängder
vihit*
vigs*
Kuolleiden ja haudattujen luettelot
Längder över döda och begravda
kuoll*
död*
Rippilasten luettelot
Konfirmationslängder
rippilast*
konf*
Vierasseurakuntalaisten luettelot
Längder som gäller medlemmar av andra församlingar
vierasseur*
andra förs*
Seurakunnista saapuneet muuttokirjat
Från församlingar inkomna flyttningsbetyg
muuttok*
flyttningsb*
Ripitettyjen luettelot
Längder över personer som underkastats kyrkotukt
ripit*
kyrkot*
Rikoskirja
Brottmålslängder
rikosk*
brott*

Esimerkki kuolleiden ja haudattujen luettelon etsimisestä

Kun tarkoituksena on etsiä kuolleiden ja haudattujen luettelo, joka sisältää vuoden 1835 kuolleet Hämeenlinnan kaupunkiseurakunnassa, kannattaa käyttää hakusanoja: Hämeenlinnan kaupunkiseurakunnan arkisto kuoll* tai lyhennettynä esim. Hämeenl* kaupunkis* ark* kuoll*. Kun tekee aikarajauksen vuoteen 1835 tulee hakutuloksiin vain kuolleiden luettelo joka sisältää kyseisen vuoden kuolleet:

Hämeenlinnan kaupungin kuolleet 1835 hakuehdot.

Ilman rajausta vain digitaalisiin aineistoihin tulee kaksi osumaa:

Hakutulos kuolleista ja haudatuista.

Hakutuloksista ensimmäinen sisältää Hämeenlinnan kaupunkiseurakunnan vuosien 1708-1851 kuolleiden ja haudattujen luetteloiden kuvauksen. Avaamalla tiedot saa luettelon kaikista saatavilla olevista kuolleiden ja haudattavien luetteloista:

Kuolleet ja haudatut Hämeenlinna.

Tästä hakutuloksesta saa kuvauksen kaikista saatavilla olevista kuolleiden ja haudattujen luetteloista ja linkit näihin luetteloihin.

Hakutulokset täyttävä kuolleiden ja haudattujen luettelo löytyy jälkimmäisestä hakutuloksesta: Kuolleiden ja haudattujen luettelot (1820-1851). Valitsemalla tarkastele digitaalisena avautuu 178 kuvaa sisältävä hakutulos:

Kuolleet ja haudatut 1820-1851.

Toistaiseksi Uudessa astiassa ei ole vielä hakemistoa, jonka avulla näistä kuvista löytäisi halutun vuoden. Kuvien selaaminen on nopeinta, kun avaa ensimmäisen kuvan ja käyttää sivun alareunassa olevaa vierityspalkkia etsimiseen. Tässä tapauksessa vuosi 1835 alkaa kuvasta 56.

Hämeenlinna kuolleet 1835.

Ilman hakemistoja tiedon etsiminen rippikirjasta on hidasta ja vaikeaa. On toivottavaa, että Kansallisarkisto saa tehtyä Uuteen astiaan vähintään samantasoiset hakemistot kuin Digitaaliarkistossa oli käytettävissä.

Digihakemisto sivusto helpottaa merkittävästi kirkonkirjojen löytämistä. Myös digihakemisto muuttui Digitaaliarkiston poistuttua, koska se käytti Digitaaliarkiston digitoitua aineistoa. Sivusto siirtyi Suomen sukututkimusseuran palvelimelle ja on nyt osoitteessa: https://digihakemisto.net/. Digihakemistokin toimii nyt hieman eri tavalla kuin aikaisemmin.

Päivitän ja täydennän tätä artikkelia, jos Uusi Astia -palvelussa tapahtuu merkittäviä muutoksia. Uuden astian ja Digihakemiston käyttöä henkikirjojen etsimisessä käsittelen tulevassa henkikirja-artikkelissa.