Tässä kirjoituksessa selvitän, miten löydät 1700 – 1900 syntyneiden henkilöiden syntymätiedot ja vanhempien nimen HisKistä, jos ne sinne on tallennettu. Esimerkkinä on kuuluisan puukkojunkkari Antti Isotalon vanhempien selvittäminen.

Esitiedot

Mitä enemmän etsittävästä henkilöstä tiedät, sitä helpommin ja nopeammin oikeat syntymätiedot löytyvät. Oletetaan ensin, että tiedät vain että Isotalon Antti on syntynyt 1800-luvulla, jossakin Keski- tai Eteläpohjanmaalla luultavasti Härmässä.

Etsiminen HisKi:n avulla Suomen sukututkimusseuran sivuilla ylläpidettävä HisKi sisältää maakunnittain ja seurakunnittain tietoja kastetuista, vihityistä, haudatuista, seurakuntiin muuttaneista ja seurakunnista muuttaneista. Hiskistä löytyy lisätietoja sivulta Kuka, missä milloin.

Hiskin hakusivulta: https://hiski.genealogia.fi/hiski?fi toteat, että Alahärmä ja Ylihärmä ovat alueella 14 (Etelä-Pohjanmaa). Klikkaamalla kartasta aluetta 14 saat vasemmalle puolelle listan alueen seurakunnista. Jos haluat hakea henkilöä kaikista alueen seurakunnista valitset alta painikkeen Kaikista, jos haluat etsiä vain tietyistä seurakunnista valitset listasta kyseisen seurakunnan. Jos haluat valita useamman kuin yhden pidä Ctrl-painiketta alaspainettuna valitessasi seurakuntia. Sen jälkeen painat painiketta Valituista. Jos valitset Alähärmän ja Ylihärmän pääset sivulle:

Etsiminen valituista seurakunnista Hiskissä.

Listasta valitset kastetut, jolloin pääset hakulomakkeeseen, johon täytät ne tiedot haettavasta henkilöstä, jotka tiedät eli lapsen nimen ja isän sukunimen sekä että etsitään vuodesta 1800 eteenpäin:

Hiskin hakulomake haulle Alahärmän ja Ylihärmän kastettujen luettelosta etu- ja sukunimen perusteella.
Haku Alahärmän ja Ylihärmän kastettujen luettelosta tiedoissa olevin hakuehdoin.

… ja valitaan hae, jolloin saat hakutuloksiksi:

Hiskin hakutulos. Ehdot täyttävät hakutulokset.
Ehdot täyttävät hakutulokset.

Ylihärmästä ei löytynyt yhtään hakuehtoihin sopivaa.

Hyvä haku, mutta Googlaamalla löydät helposti esim. Wikipediasta, että Antti on syntynyt vuonna 1831 ja että Antin isä oli Heikki (Antti Heikinpoika Isotalo). Mikään hakutuloksissa saaduista henkilöistä ei siis ole haettu henkilö.

Sukunimi ei varsinkaan Pohjanmaalta etsittäessä ole aina hyvä hakuehto. Pohjanmaalla varsinaisia pysyviä sukunimiä ei vielä 1800-luvullakaan ollut monillakaan muilla kuin aatelisilla ja virkamiehillä. Etunimen ja patronyymin (tai matronyymin) lisäksi perään lisättiin toisinaan talon nimi mutta ei aina. Jos henkilö muutti toiseen taloon, nimikin muuttui.

Olisi siis hyvä tietää Antti Isotalosta vähän enemmän. Isännimi ja syntymäaika auttaisivat. Jos etsitään Alahärmästä ja Ylihärmästä pelkästään etunimen ja isän etunimen perusteella tulee osumia turhan paljon. Rajaamalla haun vuoteen 1831, joka on Wikipedian mukaan Isotalon Antin syntymävuosi onnistuu haku paremmin.

Hakulomake:

Haku Hiskistä käyttäen isännimeä ja syntymävuotta.
Haku käyttäen isännimeä ja syntymävuotta.

Hakutulos:

Hiskin hakutulos etsittäessä syntymävuoden ja isän nimen perusteella.
Hakutulos etsittäessä syntymävuoden ja isän nimen perusteella.

Hakutulokset pitävät yhtä Wikipedian tietojen kanssa. Antti on syntynyt Alahärmässä Hanhimäen talossa ja syntymäaika on 30.8.1831. Hänet on kastettu 1.9.1831.

Sitten tulee aloitteliljalle vähän opeteltavaa. Nimet ovat pitkälle 1800-luvun puolenvälin asti kirjattu ruotsinkielellä ja kirjaamisessa on käytetty paljon lyhenteitä. Suomea puhuvilla henkilöillä on kuitenkin ollut suomenkieliset nimet ja sukututkija kirjoittaa nimet julkaisuihinsa suomenkielellä, jos on oletettavaa, että henkilö on ollut suomenkielinen.

Hiskin käyttöä helpottaa suuresti, että hakulomakkeeseen voi kirjoittaa etunimet suomenkielisessä muodossa. Hakuohjelma etsii sekä suomenkieliset että ruotsinkieliset nimivaihtoehdot ja lisäksi nimestä käytössä olevia muunnelmia. Sukunimen suhteen sen sijaan voi tulla ongelmia. Hiskissä sukunimi on yleensä kirjattu kirkonkirjaan kirjoitetussa muodossa, joka ei useinkaan ole nykyisin käytössä oleva kirjoitusasu. Käytettäessä sukunimeä haussa, kannattaa katkaista sukunimi siltä kohtaa, joka sukunimessä on todennäköisesti kaikissa kirjoitusvaihtoehdoissa oikein. Hiski etsii myös nimen alkuosan perusteella oikeat nimet (ei tarvitse käyttää *-merkintää osoittamaan katkaisua). Voi etsiä, jopa alkukirjaimen mukaan. Tällöin hakutuloksia tulee runsaasti.

Apuna ruotsinkielisten nimien suomentamiseen voi käyttää esimerkiksi Hirvelän historismi.net -sivuilla olevaa etunimiluetteloa:

https://historismi.net/nimet.html

Henr. eli Henric on sen mukaan Heikki, Henrikki, Henri, Hintriikka. Koska tarkkaa käytettyä muotoa ei ole tiedossa, valitaan yleensä yleisin muoto Heikki tai muoto, jota alueella on perinteisesti käytetty.

Sitten Heikin patronyymi Ericsson. Patronyymi eli isännimi Eric on Erkki, Eerikki, Eero, Eerik, Eerikka (son = poika) . Antin isä on siis Heikki Erkinpoika.

Vielä salaperäinen etuliite Hsb. Ellei ruotsinkieli ole tuttu, ei sitä ehkä heti arvaa. Silloin voi apuna käyttää netistä löytyviä lyhenneluetteloita. Historismi.net sivustolta löytyy yksi:

https://historismi.net/tools1.html mutta sieltä tässä tapauksessa kyseistä lyhennettä ei löydy. Silloin kannattaa kokeilla muita, kuten:
https://www.genealogia.fi/lyhenteita
http://www.juuret.org/sanasto/lyhenteet

Tällä kertaa lyheneellä ei mistään edellämainitusta lyhenneluettelosta löytynyt suoraan selitystä. Lähimmäksi osuu lyhenne hb = husbonde = talonisäntä, talollinen, isäntä. On helppo uskoa, että hsb lyhenne tarkoittaa samaa.

Vielä on käsittelemättä Antin äiti. Maria nimeä ei tarvise kääntää mutta patronyyni Gustafs:dr vaatii hieman tarkastelua. Gustaf on nimiluettelon mukaan Kustaa, Kyösti, Kosti, Kusti, Kössi, joista Kustaa esiintyy suomenkielisissä vanhoissa teksteissä ehkä eniten. lyhenteen dr arvaa asiayhteydessään olevan lyhenne dotter (tytär) sanasta. Äiti on siis Maria Kustaantytär.

Lopputuloksena voimme todeta, että Antti Isotalon vanhemmat olivat:

isä: talollinen Heikki Erkinpoika
Äiti: Maria Kustaantytär.