Vihittyjen luettelot

Vihittyjen luettelosta voit löytää lisätietoja avioparista, heidän säädystään ja kotipaikasta. Rippikirjatiedoissa usein puuttuu vaimon sukunimi tai kotitalon nimi, joka vihittyjen luettelosta yleensä löytyy. Kerron tässä, miten vihkimistiedot löytyvät ja mitä hyötyä niistä voi olla sukua tutkivalle.

Rauman kirkon alttari.

Vihittyjen luetteloon usein turvaudutaan, kun rippikirjatiedoista on löydetty perhe ja halutaan lisätietoja avioparista. Vaimon suku ei rippikirjatiedoista aina selviä. Vihkimistä edelsi kihlaus ja morsiamen kotikirkossa kolmena peräkkäisenä sunnuntaina luetut kuulutukset. Vihkiminen suoritettiin yleensä vaimon kotiseurakunnassa, jonka vuoksi myös tieto vihkimisestä löytyy yleensä vaimon seurakunnan kirkonkirjoista.

Ellei vihkimispäivää ole merkitty rippikirjatietoihin, voi vihkimisajankohtaa arvioida perheen ensimmäisen lapsen syntymän perusteella. Usein ensimmäinen lapsi syntyi pian vihkimisen jälkeen. Joskus jo alle 9 kuukautta vihkimisestä, vaikka ennen avioliittoa tapahtuva seksuaalinen kanssakäyminen eli ajaton vuoteus (otidigt sängelag) oli kirkon määräysten mukaan kiellettyä ennen avioliiton solmimista ja siitä saattoi saada sakkoja.

Sekä kihlaukset, että vihkiminen kirjattiin kirkonkirjoihin. Kihlattujen luetteloita on kuitenkin säilynyt tai digitoitu melko vähän, jonka vuoksi yleensä tietojen etsimiseen käytetään vihittyjen luetteloita.

Käytän edellisissä kirjoituksten tapaan puukkojunkkari Antti Isotalon perhettä esimerkkinä. Perheen rippikirjatietojen perusteella Antin vanhempien perheen esikoinen oli poika Erkki, joka oli syntynyt 14.11.1808. Vihkimistietoja kannattaa siten etsiä vihittyjen luettelosta vuoden 1808 alusta tai sitä ennen.

Sukuhistoriallisen yhdistyksen arkistoista Alahärmän seurakunnan tiedoista vihittyjen luetteloita löytyy vuodesta 1734 lähtien. Valitaan luettelo Vihityt (sisältää myös syntyneet ja kuolleet) 1798-1821 ja aloitetaan vuodesta 1808: Kuva 12 Vihityt 11.1808 ja etsitään sitä vanhempia vihittyjen tietoja. Yhtä vuotta kohti ei vihittyjä ole yleensä kovin paljon, joten tarkistus sujuu nopeasti. Edelliselle sivulle pääsee suoraan sivun yläreunan Edellinen painikkeella:

Heikki Erkinpoika (Henric Ericsson) Hanhimäki löytyy vasta vuoden 1805 ensimmäisenä vihittynä kuvasta 10:

Alahärmän vihittyjen luettelo 1805.
År 1805.
Januari 6. Nybyggarresonen Henric Ericsson Hanhimäki med
Bondedottren Maria Gustafsdotter Kumbula i full Skrud.
Vuosi 1805.
Tammikuu 6. Uudisrakentajan poika Heikki Erkinpoika Hanhimäki talollisen tyttären Maria Kustaantytär Kumpulan kanssa täydessä juhla-asussa.

Merkintä täydestä juhla-asusta (i full skrud, joskus myös i brudskrud, i skrud, med skrud, uti skrud) liittyy siihen, että vain siveellinen morsian (vihittäessä neitsyt) sai käyttää siveellisen morsiamen asua (kruunua). Siveellisen morsiamen asun väärinkäytöstä kirkko rankaisi sakolla (Vuoden 1686 kirkkolaki). Kruunurikos kumottiin vuonna 1864.

Vuoden 1687 kirkkolaki. Siveellisen morsiamen juhla-asu. Kruunurikos.
Kircko Laki ja Ordningi. Näköispainos 1986

Tässä tapauksessa vaimon suku oli mainittu jo rippikirjassa, joten vihittyjen luettelo ei tuonut merkittävästi lisää tietoa, vihkimispäivää lukuunottamatta. Vihittyjen luetteloa käytetään usein täydentävänä tiedonlähteenä. Seuraavassa kirjoituksessa tutustutaan kuolleiden luetteloon.

2 Comments

  1. SEO Referral Program

    Awesome post! Keep up the great work! 🙂

  2. admin

    Thank you of your encouragement.
    Kauko J.

© 2024

Theme by Anders NorenUp ↑