Kirkonkirjojen syntyneiden luetteloita tarvitaan sukututkimuksessa syntymäpäivän ja -paikan varmistamiseksi. Usein lähdetään liikkeelle juuri syntyneiden luettelosta jos tiedetään vain henkilön nimi, syntymäaika ja -paikka. Rippikirjasta löydetyt henkilöiden syntymäajat on hyvä tarkistaa syntyneiden luettelosta. Tässä kirjoituksessa kerron kuinka henkilö löydetään syntyneiden luettelosta, esimerkkinä puukkojunkkari Antti Isotalon vanhemmat.

Edellisessä kirjoituksessa etsittiin Antti Isotalon perheen tiedot rippikirjasta Antin syntymän aikoihin ja havaittiin, että Antin isä Heikki Erkinpoika oli rippikirjatiedon perusteella syntynyt 13.7.1782. Syntymäpaikkaa ei ollut merkitty. Ensiksi hänen syntymätietoja kannattaa tietysti etsiä samasta seurakunnasta eli Alahärmästä.

Alahärmän syntyneiden luettelot löytyvät SSHY:n hakusivun kautta. Tiedot ovat Alahärmän tiedoissa pää- ja rippikirjatietojen sekä muuttaneiden luetteloiden jälkeen kohdasta syntyneiden ja kastettujen luettelot:

Klikkaamalla Syntyneet linkkiä vuosien 1778-1797 kohdalta, pääset hakemistoon, jossa Heikki Erkinpojan tiedot pitäisi olla kuvassa 37 (Syntyneet 05.1782). Kyseiseltä sivulta ei kuitenkaan löydy ketään Heikki Erkinpoikaa (Henric Ericsson). Hän ei siis ollutkaan syntynyt Alahärmän seurakunnassa (tai syntymäaika oli väärä).

Jotta tietojen haku ei mene arvaamiseksi, on syytä jälleen turvautua HisKin apuun. Valitaan kartasta alue 14 (Etelä-Pohjanmaa) ja tarkistetaan olisiko Heikki Erkinpoika syntynyt jossakin muussa Etelä-Pohjanmaan seurakunnassa. Haku tehdään kaikista alueen seurakunnista ja etsitään syntyneet joiden nimi on Henric (Heikki) ja isä Eric (Erkki) ja syntymävuosi 1782:

Useista seurakunnista löytyy kyllä osumia, mutta kukaan heistä ei ole syntynyt heinäkuussa 1782. Seuraavaksi kannattaa tehdä samanlainen haku viereisen alueen 15 (Pohjanmaa) kaikista seurakunnista. Tämä haku tuottaa seitsemän tulosta, joista Uudenkaarlebyyn ensimmäinen osuma näyttää oikealta:

Syntymäaika on sama kuin rippikirjassa. Tulosta varmistaa myös se, että rippikirjatietojen mukaan Antin isoäiti oli Saara Heikintytär (Sara Henricsdotter). HisKin mukaan Heikki Erkinpoika on syntynyt Uusikaarlepyyssä Yläjepuan kylässä (Öfrejäpo) ja Jungarin talossa.

Seuraavaksi palataan alkuperäiseen tehtävään eli yritetään löytää Heikki Uuusikaarlepyyn syntyneiden luettelosta. Ensimmäinen takaisku on se, että Uusikaarlepyyn kohdalta SSHY:n tiedoissa ei ole syntyneiden luetteloa. On käytettävä Kansallisarkiston tietokantaa, joka usein on vaikeampi käyttää kuin SSHY. Kansallisarkiston Digitaaliarkiston poistuttua käytöstä, on näihin tietoihin helpointa päästä käyttämällä Digihakemisto sivustoa.

Digihakemistossa pääset seurakuntaluetteloon pikahakunäppäimellä seurakunnat, jolloin saat luettelon seurakunnista.

Etsittäessä Uusikaarlepyyn seurakuntaa seurakuntien luettelosta havaitaan, että Uusikaarlepyyn seurakunnan arkiston nimessä ei ole linkkiä, sen sijaan pyydetään katsomaan Nykarkarleby. Kannattaa etsiä seurakuntaa myös ruotsinkielisellä nimellä Nykarleby församling koska pääosin ruotsinkieliset seurakunnat ovat arkistossa vain ruotsinkielisellä nimellä,

Klikkaamalla linkkiä Nykarleby församlings arkiv ja seuraavaksi linkkiä I BEFOLKNINGSARKIVET (Väestörekisteriarkisto) pääset Uusikaarlepyyn seurakunnan tiedostoihin, joista 1C Längder över födda och döpta sisältää syntyneiden luettelon. Seuraavalla sivulla ovat linkit syntyneiden luetteloihin ajanjaksoittain, joista linkki Längder över födda och döpta (1782-1804) johtaa oikeaan ajanjaksoon. Sivun kuvaussarakkeessa on vuodet ja kuukaudet, joten vuoden 1782 heinäkuun syntymätiedot alkavat kuvasta 7, ja Heikin tiedot vasemmanpuoleisen sivun viimeisenä merkintänä:

Teksti on aika vaikealukuista, mutta Hiskistä löydetyt tiedot auttavat. Ensimmäisessä sarakkeessa on kuukausi Juli (heinäkuu) toisessa sarakkeessa syntymäpäivä 13, kolmannessa sarakkeessa kastamispäivä 14 ja neljännessä sarakkeessa kylä Öfrejepo. Seuraavaksi on talon nimi, isän ja äidin nimet, kummien nimet ja kastaneen papin nimi ja kastamispaikka. Tässä tapauksessa tekstistä on vaikea saada selvää, mutta lienee suunnilleen seuraavanlainen:
Jungar. Eric Johanssons och Sara Henricssons son Henric. Mf. Arvid Eliasson, Johan Adamsson, Qf. Caren Henricsdotter, Maria Joh. dr, pig. Lisa Joh. dr. af Com. Stenbäck i Hem…
Jungar. Erkki Juhonpojan ja Saara Heikinpojan poika Heikki. Mieskummit Ari Eliaanpoika, Juho Aataminpoika, naispuoliset kummit, Kaisa Heikintytär, Maria Juhontytär, tytär Liisa Juhontytär. kastoi kappalainen Stenbäck, kotona …

Antti Isotalon äidin Maria Kustaantyttären tietojen löytäminen on helpompaa. Hänen syntymätiedot löytyvät SSHY:n kirkonkirjatiedoisa Alahärmän syntyneiden luettelosta syntymäajan 27.8.1788 perusteella. Sivu on kuvassa 68 (Syntyneet 06.1788). Maria on aukean oikeanpuoleisella sivulla. Tällä kertaa käsiala on kaunista ja helposti luettavaa:

Åhr 1788
Gustaf Cumbulas och hustru Maria Georgii Barn.
August 27. 31. Maria. Test. Mickel Hilli. Johan Mathiae Biri. Jacob Jacobi ifr. Hilli. h. Susanna Jacobi. h. Walborg Jacobi. Pig. Maria Joh. Storgård. döpt af J. Stenbäck i kyrkan.
Vuosi 1788
Kustaa Kumpulan ja vaimon Maria Yrjöntyttären lapsi
Elokuu 27. 31. Maria. Kummit Mikko Hilli, Juho Matinpoika Biri. Jaakko Jaakonpoika Hillin talosta, vaimo Susanna Jaakontytär, vaimo Valpuri Jaakontytär, tytär Maria Juhontytär Storgård, kastoi J. Stenbäck kirkossa.

Syntyneiden luetteloiden perusteella saimme selville Antti Isotalon isovanhemmat ja Antin vanhempien syntymäpaikan:

  • Heikki syntyi Uusikaarlepyyssä Yläjepualla (Övre Jeppo) Jungarin talossa ja hänen vanhemmat olivat Erkki Juhonpoika ja Saara Heikintytär
  • Maria syntyi Alahärmässä ja vanhemmat olivat Kustaa Kumpula ja Maria Yrjöntytär.

Seuraavassa kirjoituksessa käsittelen hieman avioliittoa ja vihittyjen luettelosta löytyviä tietoja.